Aktuálně

 
Back to top

Asistivní technologie

BlindShell dobývá Ameriku a je Rising Star v Deloitte Technology Fast 50

Společnost BlindShell potvrzuje svůj vstup na trh ve Spojených státech amerických a finišuje distribuci do Subsaharské Afriky. Firma obdržela také ocenění v soutěži společnosti Deloitte Technology Fast 50 jako Rising Star. Tyto aktuální události přibližují BlindShell, donedávna startup, světu velkého byznysu na poli výrobce telefonů pro slabozraké a nevidomé seniory. S aplikací BlindShell se mohli seznámit v jejích začátcích účastníci konference INSPO již v roce 2014.

Přihlaste svůj projekt do soutěže o cenu Rafael a získejte 200 000 Kč

Rozvíjet nové způsoby využití moderních technologií ke zlepšení života lidí se zdravotním postižením – to je cílem ocenění, které bude letos již popáté vyhlášeno na konferenci INSPO. Na té se představí tuzemské i zahraniční novinky určené pro lidi se specifickými potřebami. Cena Nadace Vodafone Rafael oceňuje projekty zaměřené na inovativní použití informačních a komunikačních prostředků, podporuje jejich činnost a umožňuje jim pomáhat co největšímu počtu lidí. Přihlášky doplněné o krátké video s představením projektu je možné podávat do 24. února. Tak jako v předchozích ročnících, i letos získá vítězný projekt 200 tisíc korun na rozvoj své další činnosti a zvýšení sociálního dopadu.

Čtvrtým držitelem Ceny Nadace Vodafone Rafael se stal sociální podnik Transkript online

Cenu Nadace Vodafone Rafael za ICT inovace pro kvalitnější život lidí se zdravotním postižením získal v sobotu 7. dubna 2018 na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha sociální podnik Transkript online. O cenu spojenou s částkou 200 000 korun se ucházelo ve čtvrtém ročníku soutěže 10 projektů. Porota vybrala projekt nazvaný eScribe: online simultánní přepis mluvené řeči.

INSPO 2018 ve znamení větší nezávislosti pro lidi se zrakovým postižením

Na konferenci INSPO, která se koná 7. dubna v Kongresovém centru Praha, budou jako každoročně představeny nejnovější pomůcky, aplikace a programy usnadňující život lidem s různým zdravotním postižením. Letošní 18. ročník však bude výrazněji zaměřen na řešení posilující zejména větší nezávislost lidí se zrakovým postižením. A zaslouží se o to významně i zahraniční přednášející z Izraele, Slovenska a Španělska.

Konferenci INSPO otevře svou přednáškou Jakub Pětioký, který se specializuje na rehabilitaci pacientů se získaným poškozením mozku

Poranění mozku patří mezi nejzávažnější úrazy, které mohou člověka postihnout. I když by se mohlo zdát, že těchto zranění není tolik, za jeden rok přijmou nemocnice v České republice několik desítek tisíc pacientů. Jakub Pětioký se fyzioterapii věnuje už více než dvacet let. V současnosti pracuje v rehabilitačním centru v Kladrubech, kde se specializuje na rehabilitaci pacientů se získaným poškozením mozku a dalších poranění. Jakub Pětioký vystoupí 7. dubna v pražském Kongresovém centru na konferenci INSPO s přednáškou, ve které posluchačům přiblíží některé unikátní postupy a technologie, které při terapiích využívá.

Mezinárodně uznávaná navigace pro nevidomé chodce vstupuje na český trh

Letošní konference INSPO 2018 je milníkem pro sociální podnik Naviterier s.r.o., založený na výzkumu probíhajícím na ČVUT v Praze. Tento český startup na konferenci 7. dubna v Kongresovém centru Praha oficiálně spouští na trh speciální navigaci pro chodce se sníženou schopností orientace a pohybu. Doposud museli nevidomí kombinovat několik různých aplikací a služeb, aby se mohli v městském prostředí pohybovat bez závislosti na další osobě. Navigace Naviterier nejenže nahrazuje tyto kombinace, ale díky využití orientačních bodů a charakteristik terénu se stává nejspolehlivější aplikací na trhu.

INSPO představí nejnovější alternativní způsob ovládání počítače

Ne každý uživatel může používat k práci s počítačem klávesnici nebo myš. Proto vznikají rozmanité alternativní způsoby ovládání, které umožňují pracovat s počítačem i lidem s různým velmi těžkým zdravotním postižením. Účastníci minulých ročníků konference INSPO se tak mohli seznámit postupně s ovládáním pomocí pohybu očí nebo hlavy, pomocí tyčinky v ústech, hlasovým ovládáním a dalšími unikátními pomůckami. Návštěvníci 18. ročníku si v sobotu 7. dubna v Kongresovém centru Praha budou moci vyzkoušet bezdrátovou náhlavní soupravu Emotiv EPOC, která umožňuje ovládat počítač pomocí mozkových vln nebo mimiky obličeje.

3D tisk a nové rozhraní e-shopu Českých drah pomáhá zrakově handicapovaným

České dráhy udělaly velký pokrok na svém e-shopu a převlékly ho do moderního kabátku. Kromě nového grafického prostředí a rozšíření běžných funkcí e-shop výrazně ulehčuju práci zrakově handicapovaným, kteří jej nyní mohou takřka bez potíží používat. Dalším projektem, který pomáhá nevidomým, jsou workshopy Petra Duška, na kterých učí zájemce pracovat s 3D tiskárnami. Jak Petr Dušek, tak Jan Balák, který spolupracoval jako betatester na vývoji aplikace Českých drah, budou hosty konference INSPO 2018.

Projekt „Kino pro každého“ odstartoval promítáním filmu Po strništi bos. V aktivitě pro handicapované bude pokračovat

Ojedinělý projekt Kino pro každého podporuje a zavádí technologie pro sluchově, zrakově a tělesně postižené diváky do kin. Díky němu si mohli nejen handicapovaní diváci vychutnat v říjnu minulého roku film Jana Svěráka Po strništi bos v pražském kině Aero, kde se projekce uskutečnila, ale také v kině Bio Central v Hradci Králové a v kině Scala v Brně, kam byl přenos z pražského zahájení živě přenášen. Autoři projektu by rádi technologie, s jejichž pomocí mohou filmy v kinech sledovat jak zrakově, tak sluchově postižení, rozšířili do desítek českých kinosálů. U filmů, které jsou dotovány státními prostředky, by měly být podle autorů projektu titulky a audio popisné stopy povinné. Kino pro každého bude představeno na konferenci INSPO 2018, které proběhne v pražském Kongresovém centru 7. dubna 2018.

Cena Rafael bude letos udělena již počtvrté. Vítězný projekt získá 200 tisíc korun

Cena Nadace Vodafone Rafael se uděluje projektům za inovativní využití informačních a komunikačních technologií ke zlepšení života lidí se zdravotním postižením. Je výrazem snahy nadace podporovat budování otevřené a přístupné společnosti v digitálním věku. Vítěz projektu stejně jako v předchozím roce získá finanční odměnu 200 tisíc korun. Cena bude slavnostně předána na konferenci INSPO, kterou pořádá BMI sdružení 7. dubna 2018 v Kongresovém centru Praha. V loňském roce peníze putovaly do Centra pro dětský sluch Tamtam za aplikaci Znakujte s námi. Ta pomáhá především rodičům neslyšících dětí, aby zvládli spolu s miminkem základy znakového jazyka co nejdříve po jeho narození.

Stránky

Subscribe to RSS - Asistivní technologie